Search
  • Andi

Így ünnepeltek ti

Páran kitöltötték a kérdőívet, amit ezúton is nagyon köszönök Évinek, Deborah-nak és Edinának, meg persze az anonim kitöltőknek!

Jöjjenek az itt olvasható szuper ötletek, amiket idén Hannukakor ti is kipróbálhattok:
Ha nincs Hanukkiád oldd meg mécsesekkel, egy szép ívben egy tálon elhelyezve jól mutatnak, és azért teamécses általában akad otthon. Ha egy dobozt bevonsz alufóliával, és annak a tetejére teszed akkor még hangulatosabbá tudod tenni. Akkor is jól jöhet, ha esetleg vendéget kapsz (bár mostanában ez ritka), így ő is tud gyújtani.


A kajánál többen írtátok az elmaradhatatlan latkeszt. Én idén ezt ezt a receptet követtem: https://zsido.com/fejezetek/hanukai-latkesz/ Működik.

Van ennek egy céklás változata is: https://fuszereslelek.nlcafe.hu/2016/01/15/az-oroszok-tocsnija-video/ Ez állítólag nagyon szuper, a cékla meg egészséges.


Tetszett a különböző fánkok ötlete:

  1. Bimuelosz: itt megtalálod, meg egy csomó más hanukkai fogás receptjétis: http://rabbi.zsinagoga.net/2019/12/19/tobb-mint-20-hanukai-recept-bo-olajban/)

  2. Churros: https://cookpad.com/hu/receptek/1925298-churros Ezt már kipróbáltuk, tök jó!

  3. Sufganiyot: https://www.marthastewart.com/314744/hanukkah-sufganiyot-jelly-doughnuts

Van, aki pedig csak a hagyományos fánkot süti, de abból evőversenyt rendez, minden nap annyi fánk, ahányadik napja van hanukkának. Kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e a 8 db.


A következő téma a program volt, itt ismerkedtem meg a "dreidel party" fogalmával, amit jövőre mi is bevezetünk, az tuti. Van egy visszafogott csokis változat, meg egy felnőttes alkoholos verzió is. Mármint, hogy abban játszani a trenderlit.


Kiderült melyik film a hanukka Reszkessetek betörője: a The hebrew hammer https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hebrew_Hammer

Ha idén még több filmet néznétek hanukka témában, akkor itt keresgessetek: https://www.thewrap.com/8-hanukkah-movies-will-light-holiday-photos/


És van, aki állatkertbe jár ilyenkor, aminek tökre örültem, mert ez nekem is eszembe jutott, hogy ez egy olyan gyerekbarát program, ami máskor nehezen fér bele. Jövőre mi is megyünk!


Utána jött egy kérdés a félünnepekről, amit elbénáztam, bocs. Javítottam azóta, köszi, hogy szóltatok.


Kedvenc zeneszámok:

Chanuka, Oh Chanukah! https://www.youtube.com/watch?v=KxH0xF84h_0

Light Up the Night - Fountainheads Hanukkah https://www.youtube.com/watch?v=GJdm3c83L0w

Blackmore's Night - Ma-O-Tzur https://www.youtube.com/watch?v=P-Z3-mqU6PU


A hanukkai könyvek-olvasmányok terén nagyon kevés válasz jött, így asszem jövőre arról írok egy posztot majd. Egy válaszadó említette a 30. zsoltárt, ami tényleg tök jól idevág, nézzétek meg.


Az utolsó kérdés arra irányult, hogy kihagytam-e valamit, ahol valaki említette az ajándékozást. A gyermekei apró kis figyelmességeket kapnak, ami nálunk is alap. Én szeretem a meglepetéseket, és a gyerekem is, úgy tűnik eddig. (1 éves)


Még egyszer nagyon köszönöm, hogy kitöltöttétek! Nektek olvasóknak pedig azt, hogy ezen a hanukkai úton végigkísértetek! Most befejezem ezt a blogot egy időre, mert a mindennapokba nem fér bele ennek az irogatása. De Tu bi svát előtt jövök. ;)


19 views0 comments

Recent Posts

See All